Z przykrością zawiadamiamy, że w wyniku celowych działań osoby lub osób z zewnątrz, które próbowały w nieuczciwy sposób wpłynąć na wyniki głosowania w konkursie Projekt z klasą, w dniach 9-11 grudnia nasz serwer nie wysyłał linków aktywujących na czas lub wcale. W chwili obecnej serwer pracuje już bez zarzutu, a my podjęliśmy decyzję, że głosy oddane w tym terminie, ale nie potwierdzone linkiem aktywującym, zostaną zaliczone przez administratora jako poprawnie oddane głosy i doliczone do licznika każdego projektu. Zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, by głosowanie mogło trwać dalej zgodnie z zasadami fair play. Jednocześnie przypominamy, że po zakończeniu głosowania, czyli po 15 grudnia, zgodnie z regulaminem konkursu nastąpi ponowna weryfikacja wszystkich oddanych głosów.

Zespół Projekt z klasą


Projekt nr 00497
Literaturę warto smakować

Projekt edukacyjny

Opis projektu

„Pan Tadeusz”, nasza epopeja narodowa pełna jest odwołań do jedzenia, kuchni i biesiadowania.  Podobnie jest w „Jeżycjadzie” Małgorzaty Musierowicz. W „Harrym Potterze” jest niezliczona ilość opisów uczt uczniów Hogwartu, biesiadowania i wizyt w Dziórawym Kotle – ulubionym pubie głównych bohaterów. „Jedz, módl się i kochaj” – to już chyba kulinarny klasyk.

         W czasie trwania projektu odszukamy odwołania do konkretnych potraw lub wyrobów cukierniczych, znajdujących się na łamach literatury.

         W szkolnej kuchni, zwanej Kostką Smaku, pragniemy wspólnie je przyrządzić. Sięgniemy po zupę pomidorową z Jeżycjady, Murzynka Gabrysi Borejko, naleśniki z Doliny Muminków, a skończymy na kremowym piwie pojawiającym się w Harrym Potterze.

         Nasze zmagania literacko-kulinarne chcemy dokumentować na stworzonym do tego celu blogu. Znalazłyby się na nim opisy potraw, fotografie ze spotkań w Kostce Smaku, subiektywne oceny smaku wykonywanych dań.


Główne cele projektu to:

  • zainspirowanie młodzieży do sięgania do różnorodnej literatury i zwracanie bacznej uwagi na kwestię spożywania posiłków przez bohaterów literackich;
  • uczenie młodzieży jak wykonywać ważne życiowo zadania (robienie zakupów, przygotowywanie posiłków, sprzątanie) we współpracy z innymi poprzez wspólne przygotowywanie potraw;
  • zachęcenie uczniów do korzystania z nowoczesnych technologii w mniej znanym dla nich obszarze poprzez założenie bloga, na którym prezentowane będą przepisy na kulinaria zainspirowane literaturą;
  • na blogu będą pojawiać się teksty opisujące potrawy wraz z subiektywną oceną smaku oraz fotografie, wszystko przygotowane przez uczniów dzięki czemu będą rozwijać kompetencje informatyczne, literackie i fotograficzne (http://kostkasmaku.blog.deon.pl/),
  • spotkanie z autorem książek kucharskich będzie dla uczniów okazją do rozmowy z osobami, dla których działania kulinarne stały się jednym z ważnych obszarów życia i przyniosły im popularność.


Realizacja projektu obejmować będzie:

  1. Odszukanie przepisów i nawiązań do kuchni, biesiadowania, gotowania, pieczenia w literaturze.

  2. Przygotowanie (ugotowanie, upieczenie) wyszukanych wcześniej potraw w Kostce Smaku.

  3. Zorganizowanie spotkania autorskiego z autorem książek kucharskich.

  4. Zorganizowanie wspólnego obiadu inspirowanego potrawami spożywanymi przez bohaterów książek Małgorzaty Musierowicz „Jeżycjada”.

  5. Redakcja bloga projektu, zmieszanie artykułów i fotografii z realizacji projektu (http://kostkasmaku.blog.deon.pl/).


Korzyści dla ucznia

  • wdrożenie młodzież do podstawowych umiejętności życiowych związanych z wykonywaniem prac domowych (zakupy potrzebnych produktów spożywczych, przygotowanie potrawy, obsługa urządzeń kuchennych, sprzątanie);
  • zwiększenie motywacji do sięgania do literatury, czytania różnorodnych książek;
  • nauczenie się dokumentowania i prezentowania swoich działań (prowadzenie bloga projektu z fotografiami i artykułami ze spotkań);
  • rozwijanie umiejętności wykorzystywania nowoczesnych technologii do promowania realizowanych przez siebie projektów;
  • uczenie pracy zespołowej, planowania pracy, dzielenia się zadaniami.

 

Cele projektu

  • założenie bloga, na którym prezentowane będą przepisy na kulinaria zainspirowane literaturą (http://kostkasmaku.blog.deon.pl/);
  • na blogu będą pojawiać się teksty opisujące potrawy wraz z subiektywną oceną smaku oraz fotografie, wszystko przygotowane przez uczniów;
  • zainspirowanie młodzieży do sięgania po różnorodną literaturę i zwracanie bacznej uwagi na kwestię spożywania posiłków przez bohaterów literackich,
  • spotkanie z autorem książek kucharskich,

Elementy unikatowe

  • założenie i prowadzenie bloga projektu;
  • łączenie różnorodnych obszarów działania w jednym projekcie – czytanie książek, wspólne gotowanie, korzystanie z nowoczesnych technologii do promowania swoich działań;
  • spotkanie z autorem książek kulinarnych 

Miejsce i czas realizacji

Miejsce: KOSTKA SMAKU – KOSTKA Publiczne Gimnazjum Jezuitów im. św. Stanisława Kostki w Krakowie

Czas realizacji: 1.09.2016 – 23.06.2017

Wykorzystanie grantu

  • zakup produktów potrzebnych do realizacji projektu,
  • doposażenie pomieszczenia Kostki Smaku w zastawę stołową, tak aby w przyjemny sposób skonsumować przygo
  • towane przez młodzież potrawy
  • wyjście z młodzieżą do „Dziórawego Kotła” – kawiarni inspirowanej serią książek o Harrym Potterze autorstwa J.K. Rowling

Galeria załączników

Pobierz poradnik o projekcie edukacyjnym

Dane osobowe

Imię i nazwisko lidera:
imie nazwisko

Szkoła:
KOSTKA Publiczne Gimnazjum Jezuitów im. św. Stanisława Kostki w Krakowie, Kraków

Adres szkoły:
Spółdzielców 5, 30-682
Kraków

 

Copyright by Wydawnictwo Nowa Era Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone